1821, ναι στις αλήθειες, όχι στα ψέμματα

1821; Gianna Aggelopoulou-Daskalaki; Greece 2021; greek revolution; Kyriakos Mitsotakis; prime minister; Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη; Ελλάδα 2021; Ελληνική Επανάσταση; Κυριάκος Μητσοτάκης; επιτροπή; πρωθυπουργός;Τώρα που κόπασαν τα ταρατατζούμ για την επιτροπή που ανέλαβε να μας… ξεστραβώσει για το 1821 το «Ελλάδα 2021» καλό είναι να θυμηθούμε κάποια πράγματα. Με την ασφάλεια που μας παρέχει η απόσταση δύο αιώνων από τον ξεσηκωμό του Γένους μπορούμε να πούμε δύο τρεις αλήθειες. Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις καλές, αλλά και τις άσχημες στιγμές. Δεν αρκεί μόνο να τονίσουμε τις ηρωικές αλλά και τις άλλες που θάβουμε κάτω από το χαλάκι και κάνουμε πως δεν υπάρχουν. Αν 200 χρόνια μετά δεν μπορούμε να αντικρύσουμε την αλήθεια είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Επανάσταση του 1821 δεν είναι ούτε η Αγία Λαύρα ούτε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός που δεν σήκωσε καμιά σημαία και δεν ευλόγησε κανένα λάβαρο.

Επανάσταση του 1821 δεν είναι ούτε η 25 Μαρτίου «εφεύρεση» του Όθωνα που ήθελε να συνδέσει τον ξεσηκωμό με την εκκλησία.

Επανάσταση του 1821 δεν είναι το Πατριαρχείο που αφόρισε τους εξεγερμένους. Ο Πατριάρχης θανατώθηκε από τους Οθωμανούς επειδή δεν μπόρεσε να σταματήσει τους εξεγερμένους ραγιάδες κι όχι επειδή ήταν πατριώτης!

Επανάσταση του 1821 είναι η κατάληψη της Τριπολιτσάς, η εξυπνάδα του Κολοκοτρώνη να έρθει σε συμφωνία με τους Αλβανούς υπερασπιστές της που ουσιαστικά παρέδωσαν τη πόλη στους Έλληνες χαρίζοντας την πρώτη τους μεγάλη νίκη στον αγώνα. Είναι όμως και το πλιάτσικο κι οι σφαγές που ακολούθησαν, είναι και οι σκοτεινές συμφωνίες με τους πλούσιους Τούρκους και πολλά άλλα.

Επανάσταση του 1821 είναι και οι εμφύλιοι πόλεμοι που πήγαν να τινάξουν στον αέρα όλη την προσπάθεια.

Επανάσταση του 1821 είναι τα δάνεια που έδιναν οι ξένοι για να βάλουν στο χέρι την Ελλάδα. Η ιστορία μοιάζει πολύ με τα Μνημόνια που ζήσαμε πρόσφατα. Πρώτα πάρε λεφτά κι έπειτα δώσε κώλο για να ξεπληρώσεις τα χρέη.

Επανάσταση του 1821  είναι και οι Αλβανοί που πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες, είναι και οι φτωχοί Μουσουλμάνοι Έλληνες που πολέμησαν δίπλα στους Καπεταναίους.

Επανάσταση του 1821 είναι όλα τα ελαττώματα και τα προτερήματα της φυλής. Κι αν καταφέρει η Γιάννα Αγγελοπούλου να μας τα δείξει όλα, καλά και κακά θα έχει προσφέρει υπηρεσία στο Έθνος. Στην αντίθετη περίπτωση απλά κάποιοι θα βγάλουν λεφτά  και τίποτα περισσότερο.

Στο «Αθήνα 2004» μας έμειναν αμανάτι τα Ολυμπιακά έργα που χρυσοπληρώσαμε. Στο «Ελλάδα 2021» ας αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν. Κι ίσως κάποιοι που αγαπούν αληθινά αυτή τη χώρα να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Να καταλάβουν ότι ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν τους ταιριάζει.

Σχολιάστε